- Museografia
- Museu del Gas
Museu del Gas
El Museu del Gas està situat a Sabadell, en un edifici catalogat de finals del segle XIX anomenat L'Energia, construït per produir electricitat a partir de motors de gas.
El projecte contempla la rehabilitació de l'edifici original, obra de l'arquitecte modernista Juli Batllevell, i la ampliació amb una nova construcció, per destinar el conjunt al Museu del Gas i a la seu de la Fundació Gas Natural Fenosa.
L'edifici històric es rehabilita, i es construeix un nou edifici, buscant un diàleg arquitectònic entre el passat i el futur, de manera coherent amb el discurs del contingut del museu.
El nou edifici es un volum tancat, que inclou els espais que no requereixen llum natural, mentre que les activitats que la necessiten se situen a l'antic. La unió entre els dos contenidors, es produeix mitjançant una franja de vidre que conté les circulacions principals.
El Museu del Gas ocupa la planta baixa, una part del soterrani i del altell. Situat al soterrani l'arxiu Històric de la Fundació, ocupa més de 3000 metres lineals de prestatgeria. Una part de l'altell es destina a exposicions temporals. Les dues plantes superiors les ocupen el centre de formació, amb aules i sala d'actes; els tallers per activitats didàctiques del museu; i les oficines de la fundació. La coberta és d'us públic, un espai visitable on s'explica la sostenibilitat de l'edifici, un mirador sobre la ciutat i el territori.
Data
2012
Client
Fundació Gas Natural Fenosa
Situació
Plaça del Gas 8, Sabadell (Barcelona)
Autors
Dani Freixes
Eulàlia González
Vicenç Bou
Estat
Obra finalitzada
Superfície
3.430 m2
Col·laboradors
Artur Arias [Varis Arquitectes], arquitectura
Alarona Tècnics, aparellador
Eskubi Turró Arquitectes SL, estructures
Grupo JG, instal·lacions
Centre Català de Geotècnia, estudi geotècnic
Albert Roig, estudi patrimonial
Isidre Pastor, estudi arqueològic
Croquis SA / Abantia Instalaciones, muntatge expositiu
Tere Moral, disseny gràfic
Castells Planas, escenografia
Joan Mallarach / Full Screen, produccions audiovisuals
Montse Juvé, textos museogràfics
Mihail Moldoveanu, fotografía