- Museografia
- El Born Centre Cultural
El Born Centre Cultural
Premis Ciutat de Barcelona 2013: Arquitectura i Urbanisme
La nostra intervenció en el Born ha sigut en TREBALLS DE MUSEOGRAFIA I INTERIORISME, actuant a tot el edifici excepte en el disseny de l’exterior, l’exposició temporal i la botiga-llibreria.
Sabíem que quan un programa d’ús entra en un monument és un intrús. Hem intentat que aquesta vegada fos benvingut.
Sabíem que teníem un edifici nu que havia d’acollir moltes i diverses activitats. Un objectiu primordial era fer-lo capaç, compatible i atractiu i per això havíem d’aprofitar-lo, vestir-lo i omplir-lo.
Sabíem que el Born tenia que ser un monument de l’arquitectura de ferro, però no només un monument.
Sabíem que el Born tenia que ser un jaciment arqueològic d’importància històrica però no només un jaciment.
Sabíem que el Born tenia que ser un centre cívic amb programes d’activitats per la ciutat, però no només un centre cívic.
I sabíem també que el Born tenia que ser un Museu on s’exposarien les peces trobades al jaciment i s’interpretarien els fets històrics d’una ciutat, però no només un museu.
El projecte havia de complir i equilibrar totes aquestes necessitats i a més fer-ho respectant i posant en valor l’arquitectura.
Tot això hem intentat que sigui el Born CC.
També sabíem que en el Born totes les coses queden empetitides i que ens ajudaria trobar suports intermediaris que ens donessin una escala més significativa de tots els elements exposats.
Hem procurat emprar materials i formes que fossin nobles, intemporals i neutres, intentant complementar el llenguatge formal de la arquitectura: essencial, contingut i tipològic.
INTERIORISME
Hem col·laborat amb la definició d’alguns aspectes de l’arquitectura interior, projecte de l’Enric Sòria. Hem dissenyat la il·luminació dels interiors, les recepcions, els passos interiors, el jaciment, el bar i l’exposició permanent.
Hem posat cortines per fer fosc, per fer discreta la visió des de l’exterior, per fer el condicionament acústic de l’interior, per compartimentar espais, ajudant a donar caràcter d’interior als espais i suggerint confortabilitat.
Hem completat l’enfosquiment per mitjans mecànics de tendals a les finestres laterals i als careners.
Hem fet una sala polivalent equipada per fer-la servir per a concerts, conferències, presentacions, celebracions, desfiles de moda, teatre i cinema amb una graderia retràctil que es pot obrir a l’espai central del Born per una obertura amb correderes de 20mts. Condició que es manté a les 4 grans sales perimetrals de Born.
Hem fet una sala bar, cafè-concert per quedar amb els amics, per fer un atur a la visita, per fer una copa, un àpat o seguir un concert de jazz. És l’únic espai on la presència de l’antic Mercat s’evoca. Fotografies-làmpada i barra mostrador, envolcallen un edicle de parets reflectants, que contenen la cuina i el magatzem, i donen continuïtat a l’espai. Una garlanda travessa el local, presidit per un videowall important i esquitxat per un mobiliari atemporal i auster.
MUSEOGRAFIA
Hem fet una exposició permanent on ensenyem el que s’havia trobat al jaciment. Com una reserva visitable on es pot interpretar la ciutat del 1.700. Una gran vitrina presideix l’exposició i articula els suports més petits, maquetes, audiovisuals, etc. ajudant a una bona jerarquia entre les històries explicades, els objectes exposats i els espais evocats.
Hem fet el recorregut pel jaciment, passant per els antics carrers, visitant 16 llocs singulars, ajudant-nos de mitjans museogràfics mòbils i exempts: il·luminació, audiovisuals i algunes vitrines singulars compatibles amb el context, incorporant els elements arquitectònics de l’edifici i dignificant el valor de les pedres.
Hem fet una barana temàtica que permet informacions del jaciment i de l’edifici a peu de carrer, eficaç per a les visites ràpides o els que solament travessen l’edifici.
Data
2010-2013
Client
Ajuntament de Barcelona
Situació
Plaça Comercial 12, Barcelona
Autors
Varis Arquitectes:
Dani Freixes
Eulàlia González
Vicenç Bou
BOPBA:
Josep Bohigas
Francesc Pla
Iñaki Baquero
Estat
Obra finalitzada
Superfície
12.000 m2
Col·laboradors
Enric Soria, arquitecte reforma edifici
Sapic-Croquis-Euphon UTE, producció suports museografia i equipament audiovisual
Com-Led, il·luminació
Susana Canals, Grau Alcazar, Fab-Lab Bcn-Iaac, maquetisme
Marta Llinàs / Valeria Dubin (Estudi Canó), disseny gràfic exposició permanent
Dani Navarro (Forma & Co), disseny gràfic corporatiu i senyalització
Scenic Light, cortines i tancaments mòbils
Àlex Segura Eva Tuneu / Jordi Moliner / Jorge Redondo / Pep Anglí (Avalon Media), Manu Balaguer / Joan Mallarach (Full Screen), Lourdes Móstoles (Sono), Laura Mainader, Hug Cirici, Joel Lozano, produccions i realització audiovisuals
Pep Anglí, coordinació de produccions i continguts audiovisuals
Javier Pazos, aparellador edicles