- Efímer
- Comediants, Inventors d'un Nou Llenguatge
Comediants, Inventors d'un Nou Llenguatge
La mostra repassa la història de la companyia COMEDIANTS durant els seus 44 anys d'existència, com a referent internacional dels espectacles de carrer. Recrea les múltiples facetes dels seus espectacles: de teatre o de sala, de carrer i especials; també altres creacions com llibres, pel·lícules, òperes, programes i sèries de televisió, exposicions, CD de música, col·laboracions amb altres companyies...
El vestíbul del Palau Robert de Barcelona, s'engalana amb els tradicionals gegants i capgrossos, tan utilitzats en els espectacles de la Companyia.
El relat expositiu comença en una sala empaperada de fotografies en blanc i negre del període de la dictadura franquista (Un temps gris), i ens situa en el temps en què es va fundar Comediants.
A continuació un pròleg audiovisual (tatxan!!!) ens submergeix en un món de llum, de color i de creativitat, amb imatges dels seus espectacles i esdeveniments més importants, i de la seva vida quotidiana a Canet de Mar. Dos grans pantalles de projecció es reflecteixen en dues parets de mirall, reproduint les imatges projectades en un espai circular i envolvent.
El contingut mostra una abundància d'objectes, escenografies, màscares, vestuaris, maquetes, fotografies, projeccions i records dels seus espectacles i esdeveniments més importants. Una catifa amb els noms impresos dels components de la companyia, serveix per traçar i evocar la trajectòria del grup, i acompanyar al llarg d'un recorregut que travessa una experiència exuberant. S'utilitzen plans de mirall situats a 45º perquè reflecteixin un camí lineal, corregint visualment les inflexions provocades per la distribució dels espais expositius.
La llarga i reeixida trajectòria de Comediants es visualitza (Grans moments) en les representacions de Non plus plis, primera representació del grup en 1972 i un crit a la llibertat; del Sol solet (1978), un cant a la llum del món i de la naturalesa; La Fira de Teatre de carrer de Tàrrega 1981; la clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992; l'Expo de Sevilla de 1992; la representació de 36 obres de teatre entre 1985 i 2015, amb el segell peculiar i únic del grup.
Una visita al rebost de l'escena, a les seves entranyes i als llocs recorreguts en les diferents actuacions (El rebost de l'escena), on es mostren multitud d'elements que formen el rebost de la Companyia, essencials en el seu procés de creació. Un homenatge a les llums i a les ombres; la música, motor del temps i del moviment i vehicle de les emocions; els camerinos i el vestuari amb els seus objectes a l'abast del públic; les màscares com a signe d'identitat del grup; el moment màgic dels assajos en què tot va adquirint forma i sentit; i l'experiència de la representació, el fet de transformar i assumir diversos personatges. Uns cofres plens d'imatges i records inoblidables, testimonis d'una trajectòria única.
Comediants ha utilitzat com a escenaris llocs molt especials i singulars (Els llocs d'actuació), portant, durant 44 anys el seu art i la seva manera de fer per tot el món, viatjant i compartint mirades i aprenent d'altres cultures. Públics de molts països han compartit vivències amb la companyia (Els públics), i que han donat la calor i el suport a un grup que ha rebut premis i guardons en reconeixement a la seva trajectòria, un botí de gratitud...
A la part final de l'exposició es concentren els materials que queden vius de l'art efímer de Comediants: cartells, programes, fullets, vídeos i DVD gravats, discos i CD, materials especials, agraïments... (Epíleg: record, memòria i desig)
Data
2016
Client
Generalitat de Catalunya
Diputació de Barcelona
Situació
Palau Robert, Passeig de Gràcia 107, Barcelona
Autors
Dani Freixes
Eulàlia González
Vicenç Bou
Estat
Obra finalitzada
Superfície
480 m2
Col·laboradors
Joant Font / Dani Freixes, comisariat
Edicions de l'Eixample, disseny gràfic
Full Screen, producció audiovisual
Joan Mallarach, realització audiovisual
Pau Torrente / Elisabet Vilalta / Enilio Redondo / Magda Noguera, realització gràfica
Grop, muntatge museogràfic
Discobole, traducció i correcció